Turniej rozpoczął się w sobotę 11 maja. Biorą w nim udział bractwa rycerskie z: Niemiec, Łotwy, Białorusi, Polski i Czech.
- Sobota jest typowo rycerska, gdyż głównym punktem dnia jest turniej tarczy i szpady, czyli walki wojów. Przyjechała do nas rycerska elita, więc pojedynki są bardzo zacięte, widowiskowe i stoją na wysokim poziomie – mówi Andrzej Kościuk, szambelan grodu w Biskupicach i namiestnik Opolskiego Bractwa Rycerskiego.
Nim wojowie stanęli w szranki, na arenie rywalizowały damy w tradycyjnym biegu z przeszkodami. Niewiasty musiały wykazać się w biegu slalomowym z cebulą, strzelaniu z łuku do tarczy, rozpoznawaniu ziół, owoców i warzyw, a także oceniana była ich wiedza historyczna.
W sobotę odbył się też turniej kulinarny dla bractw na najlepszą potrawę. Dania nie były średniowieczne, ale i tak zdobyły podniebienia jurorów.
Serwowano:
- paprykę faszerowaną mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem;
- kieszonki z kurczaka w boczku faszerowane pieczarkami i serem mozzarella;
- pieczeń w pikantnym sosie;
- schab pieczony z colą i whisky;
- saganaki, czyli panierowany w bułce tartej i smażony grecki z gyrosem.
Natomiast program przygotowany na niedzielę ma charakter rodzinny. Będzie dużo ciekawych warsztatów nawiązujących tematycznie do średniowiecza: pokaz i nauka tańców dawnych; strzelanie z łuku; rzut toporem; nauka rzemiosł dawnych itp.
Przez cały czas trwa też jarmark średniowieczny, na którym można kupić biżuterię, stroje, zbroje rycerskie, przyprawy, napitki i potrawy nawiązujące do dawnej kuchni.
Turniej odbywa się w Biskupicach
Napięcie wokół Tajwanu. Chiny rozpoczęły manewry
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?