Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się. 

Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się. Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Ridofranz/Getty Images
Udostępnij:
Konserwanty to substancje, których celem jest wydłużenie trwałości produktów oraz zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Najpopularniejszym konserwantem jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, która jest naturalnym i zdrowym dodatkiem do żywności. Jednak nie wszystkie substancje są tak bezpieczne. Dlatego należy czytać etykiety produktów i wybierać te z najmniejszą liczbą „E” w składzie. Warto pamiętać, że im krótsza liczba składników, typ prawdopodobnie zdrowszy produkt. Sprawdź, które konserwanty spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia.

Spis treści

Czym są konserwanty?

Konserwanty to substancje, które są dodawane do żywności w celu wydłużenia trwałości produktu i zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo niektóre z nich wzmacniają smak lub zapach posiłku.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych zawiera pełną listę dopuszczonych dodatków do żywności oraz zasady ich stosowania.

Według tego rozporządzenia, stosowanie konserwantów zgodnie z zasadami nie powinno wywoływać skutków ubocznych oraz zwiększać ryzyka rozwoju chorób.

Konserwanty można podzielić na 2 grupy:

  • naturalne – np. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, olejki eteryczne,
  • chemiczne – np. kwas sorbowy, benzoesan sodu, dwutlenek siarki, difenyl, azotany sodu i potasu.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie?

Jedzenie żywności z dodatkiem konserwantów, gdzie ich stężenie nie przekracza dopuszczalnej dziennej normy do spożycia, nie powinno niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak nadmierna konsumpcja gotowych do odgrzania potraw oraz produktów z długim terminem ważności może w znacznym stopniu przekroczyć bezpieczną dawkę.

Zaobserwowano, że żywność z dużym dodatkiem chemicznych konserwantów może wywoływać reakcję alergiczną oraz nasilać niektóre dolegliwości, w tym kaszel u osób chorych na astmę oskrzelową.

Wykazano także, że niektóre substancje dodawane do żywności mogą podrażniać błonę śluzową żołądka oraz powodować niestrawność, wzdęcia oraz ból brzucha.

Kto szczególnie powinien unikać konserwantów? Najlepiej, aby każdy z nas ograniczył spożywanie takiej żywności, jednak najbardziej narażeni na skutki przedawkowania konserwantów są:

  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • dzieci,
  • seniorzy,
  • przewlekle chorzy,
  • astmatycy,
  • alergicy.

Tych konserwantów unikaj w jedzeniu

Mimo że zostały uznane za bezpieczne, spożywane w nadmiarze mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. O których konserwantach mowa? W galerii przedstawiamy Wam, których dodatków do żywności lepiej unikać.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Zadbaj o zdrową dietę

miejsce #1

Tefal

Tefal Ze 610D 38

659,00 zł525,00 zł-20%
miejsce #2

Russell Hobbs

Russell Hobbs Ultimate 22700-56

861,00 zł749,00 zł-13%
miejsce #3

Milla Home

MILLA HOME MJM400

169,99 zł
miejsce #5

Esperanza

Esperanza EKJ002

97,94 zł
miejsce #6

Philips

Philips Viva Collection HR1832/02

298,99 zł
miejsce #7

Bosch

BOSCH MES25A0

227,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Materiał oryginalny: Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie