Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Związki partnerskie w Polsce? Polacy są "za"

Związki partnerskie w Polsce? Polacy są "za"

Oburzenie w Parlamencie Europejskim. Poseł przyniósł żywego gołębia

Oburzenie w Parlamencie Europejskim. Poseł przyniósł żywego gołębia

Polecamy

Są wyniki Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+ 2024. Wyłoniono 10 placówek

Są wyniki Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+ 2024. Wyłoniono 10 placówek

5 polskich tradycji zachwyciło ekspertów! Warto zobaczyć je na własne oczy

5 polskich tradycji zachwyciło ekspertów! Warto zobaczyć je na własne oczy

Paryż przygotowuje 26 stref kibica na igrzyska olimpijskie

Paryż przygotowuje 26 stref kibica na igrzyska olimpijskie