Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Sylwia Dabrowa

Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy

Grzyby w occie Magdy Gessler

Składniki:
- 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki)
- 2 szklanki wody
- szklanka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 cebule
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe

Przygotowanie

Grzyby oczyścić i kroić na mniejsze kawałki.
Wkładać do do osolonej wody i gotować przez 30 minut.
Grzyby odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.

Zalewa:
zagotować wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami.
Całość doprawić solą i cukrem.
Gotować 5 minut, a następnie wlewać do słoików z grzybami.

Słoiki zamknąć i ustawić do góry dnem
Grzyby powinny pozostać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. Po upływie tego czasu są gotowe do spożycia.

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zobacz również

Pani Krystyna ze Sławna skończyła w majówkę 90 lat. Zdjęcia

Pani Krystyna ze Sławna skończyła w majówkę 90 lat. Zdjęcia

"Sąsiedzko - na sportowo" - rajd i nordic walking zgromadziły na starcie 81 osób!

"Sąsiedzko - na sportowo" - rajd i nordic walking zgromadziły na starcie 81 osób!

Polecamy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!