Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki - czy warto je jeść? Kto nie powinien jeść ziemniaków? Właściwości zdrowotne

MM
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czy są osoby, które powinny ograniczać ich spożycie? Sprawdź! >>>
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czy są osoby, które powinny ograniczać ich spożycie? Sprawdź! >>>123rf
Ziemniaki są chyba najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Warzywo to jest łatwo dostępne, tanie i można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Kto może, a kto nie powinien jeść ziemniaków? W jaki sposób należy je przygotować? Sprawdźcie.

Spis treści

Ziemniak - co to za warzywo?

To gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Nazwa „ziemniak” odnosi się tak do całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw pędowych, z powodu których ten gatunek uprawia się na skalę masową. Roślina wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto ją uprawiać już tysiące lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie.

Warto zaznaczyć, że bulwa ziemniaka nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej.

Właściwości odżywcze ziemniaka

Mimo, że ziemniaki są pospolitym warzywem, mają naprawdę wiele cennych właściwości odżywczych. Zawierają między innymi witaminę C, która wzmacnia odporność. Najwięcej tej witaminy zawierają młode bulwy. Ziemniaki zawierają też lekkostrawne węglowodany oraz całkiem sporo błonnika, który wspiera trawienie. Najwięcej błonnika zawiera skórka i jej okolice, dlatego najzdrowiej jest gotować ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki zawierają także całkiem sporo białka.

Oprócz wspomnianej wyżej witaminy C w ziemniakach można znaleźć także witaminy z grupy B, a także magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, pomagają niwelować skutki stresu, niwelują skurcze mięśni i wpływają na poprawę skóry.

Kaloryczność ziemniaków

Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki nie są bardzo kaloryczne, zresztą podobnie jak inne warzywa. 100 gramów ugotowanych ziemniaków to około 80 kcal. Oczywiście ważne jest, w jakiej postaci są spożywane. Smażone w tłuszczu lub podane z sosem dostarczą naszemu organizmowi zdecydowanie więcej kalorii.

CZYTAJ TAKŻE: Truskawki w kuchni. Oto najlepsze przepisy. Jak wykorzystać te owoce w kuchni? Sprawdź!

Kto nie powinien jeść ziemniaków?

Warzywa te mają wiele cennych składników, a przy tym są lekkostrawne. Jednak z powodu wysokiego indeksu glikemicznego nie są polecane osobom z cukrzycą, lub będącym w stanie przedcukrzycowym oraz mającym insulinooporność. Wyjątkiem są ziemniaki ugotowane i jedzone na zimno. Po ugotowaniu i wystygnięciu w ziemniakach pojawia się tak zwana skrobia oporna, która nie jest trawiona przez człowieka. W ten sposób obniża się indeks glikemiczny ziemniaka.

Słodkie ziemniaki, czyli bataty

Jedną z odmian ziemniaków są bataty. Wyróżniają się nie tylko kolorem (mają pomarańczowy miąższ), ale i smakiem - są zdecydowanie słodsze od pozostałych odmian ziemniaków. Są świetnym źródłem węglowodanów i dobrą alternatywą dla diabetyków, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny. Zawierają mnóstwo beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Mając w swoim składzie witaminę-C i B-kompleks oraz żelazo i fosfor, są także doskonałym wzmacniaczem układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie, zresztą tak jak pozostałe ziemniaki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ziemniaki - czy warto je jeść? Kto nie powinien jeść ziemniaków? Właściwości zdrowotne - Dziennik Bałtycki

Wróć na sopot.naszemiasto.pl Nasze Miasto