5 z 10
Poprzednie
Następne
Wielkanocne potrawy - oto najlepsze przepisy! Mazurek, żurek czy jajka faszerowane? Sprawdź i przygotuj się na Wielkanoc
Przepis na żurek wielkanocny - zakwas
Zakwas można oczywiście kupić w sklepie, jednak zachęcamy do zrobienia własnego! Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Aby zrobić zakwas, potrzebujesz:
0,6 litra wody
6 łyżek mąki żytniej typ 2000
6 ząbków średniego czosnku
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie składniki umieść w większym słoiku, zamieszaj i przykryj gazą. Odstaw w ciemne, niezbyt chłodne miejsce, i codziennie mieszaj. Po ok. tygodniu będzie gotowy. Wyjmij czosnek, liście i ziele angielskie, a słoik wstaw do lodówki. Może tak stać ok. 2 tygodni.