3 z 8
Poprzednie
Następne
To najlepszy przepis na pączki. Jak zrobić domowe pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jakich składników potrzebujesz
W tłusty czwartek jemy pączki. Skąd wziął się ten zwyczaj?
Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".
Początki tłustego czwartku sięgają pogaństwa. Świętowano wtedy odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień. Zwyczaj jedzenia słodkich pączków w Polsce pojawił się w XVI wieku. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie – w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem.