Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szkodliwe toksyny w makaronie razowym! GIS informuje o przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu

Monika Jankowska
Monika Jankowska
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie z Rzeszowa wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. Produktów. Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Masz któryś z tych makaronów w swojej spiżarni? Absolutnie go nie jedz! Firma Makarony Polskie poinformowała GIS wycofaniu niektórych partii makaronów razowych. Powód? Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON). To toksyna, która szkodliwie działa na zdrowie człowieka!

Wycofanie dotyczy podanych poniżej produktów:

  • Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (nr partii 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g (nr partii 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g (nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g (nr partii 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2023)
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g (nr partii 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1, data minimalnej trwałości 26.03.2023)
  • Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g (nr partii 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1, data minimalnej trwałości 08.04.2024)

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON).
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi powyżej.

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szkodliwe toksyny w makaronie razowym! GIS informuje o przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu - Dziennik Bałtycki

Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto