Pośrednictwo między sklepem, który przekaże żywność wycofaną z obrotu (np. z krótką datą przydatności do spożycia), a osobami, które tej żywności potrzebują - taki jest cel Caritasu Archidiecezji Gdańskiej. Nowy, pilotażowy projekt „Spiżarnia Caritasu” rozpoczął się w połowie czerwca i będzie trwać rok.
Aktualnie trwają prace nad stroną formalną. - Będziemy rozmawiać ze sklepami, zachęcać, żeby chciały przekazywać żywność - tłumaczy ks. Piotr Brzozowski, zastępca dyrektora CAG. - Na razie przygotowujemy analizę prawną. Zanim odwiedzimy sklepy, musimy wiedzieć, jakie pozwolenia są potrzebne. Musimy też mieć już gotową wszelką dokumentację.
Projekt powstaje we współpracy z Caritasem Polska. Ksiądz Brzozowski przyznaje, że chodzi o to, by wypracować taki model, który w przyszłości mógłby być realizowany także w innych diecezjach.
- Będziemy opracowywać formalne i praktyczne aspekty przekazywania krótkoterminowej żywności ze sklepów, najczęściej wielkopowierzchniowych marketów, do osoby zakwalifikowanej, żeby taką żywność odbierać. Taka osoba mogłaby dwa - trzy razy w tygodniu przychodzić do nas po tę żywność - tłumaczy dalej przedstawiciel CAG. - Zależałoby nam na produktach pierwszej potrzeby, ale jeszcze nie wiemy, co sklepy są w stanie przekazać.
Żywność będzie rozdawana potrzebującym dopiero w drugiej fazie projektu - zarówno bezdomnym, jak i innym osobom w trudnej sytuacji życiowej. W sumie Caritas Archidiecezji Gdańskiej chce przekazywać produkty żywnościowe regularnie około 50 osobom.
CAG zaprasza do współpracy wszystkich, którzy mają możliwość przekazania żywności dla potrzeb „Spiżarni Caritasu”.
Więcej informacji w sopockiej siedzibie placówki, przy al. Niepodległości 778 lub pod nr. tel. 58 555 78 78.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?