Konkurs odbył się w III LO w Sopocie. 3-osobowe reprezentacje szkół musiały przygotować sałatkę, danie na lunch oraz deser z otrzymanych, jednakowych dla wszystkich uczestników, produktów.
- Gotowanie na żywo przed jury to wyzwanie na miarę Top Chefa, któremu sprostały reprezentacje trzech szkół - zaznacza Katarzyna Kozłowska, jedna z organizatorek konkursu.
W jury zasiadła Malika, szefowa gdyńskiej restauracji oraz Agnieszka Nerko z "Tupotu Mew ''w Sopocie.
Najwyżej oceniono potrawy przygotowane przez uczniów II LO: Ewelina Mazepa, Karolina Turkoniak i Ignacy Radtke przyrządzili tartę z czerwoną cebulą, carpaccio z buraków na rukoli oraz mus czekoladowy.
Drugie miejsce przyznano reprezentacji III LO - Malwina Broda, Zuzanna Grabowska i Małgorzata Litwińska zrobiły racuchy na miodzie z jogurtem, tortillę z warzywami i sałatkę z wędzoną makrelą.
Obie drużyny otrzymały w nagrodę vouchery na warsztaty kulinarne w restauracjach Malika i ,,Tupot mew', gdzie będą mogli doskonalić swoje umiejętności kucharskie.
- Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się nie tylko talentem kulinarnym, ale także odpornością na stres. Musieli przygotować trzydaniowe menu w ciągu godziny z produktów przedstawionych dopiero na konkursie, a ponadto posprzątać swoje stanowisko i zaprezentować potrawy w estetycznej formie - zaznacza Katarzyna Kozłowska.
Ideą konkursu jest promocja zdrowego odżywiania, kreowania dobrych nawyków żywieniowych oraz rozwijanie pasji gotowania wśród młodzieży.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?