Przy długim stole, który będzie ustawiony wzdłuż sopockiego Molo pojawią się znani kucharze, artyści, samorządowcy oraz młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Goście będą serwowali potrawy slow food. Swój udział potwierdzili m.in.: Borys Szyc, Tomasz Jakubiak, Anna Męczyńska.
- Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe ok dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty - wyjaśnia Magdalena Jachim z biura prasowego Urzędu Miasta w Sopocie. Aby spróbować pięciu potraw trzeba będzie zapłacić 25 zł. Wśród propozycji kulinarnych pojawią się m.in. makarony robione na miejscu, dania z bałtyckich ryb.
Oprócz typowo polskich potraw pojawią się dania z kuchni afrykańskiej, greckiej czy japońskiej.
Nie zabraknie również firmowej potrawy kurortu tzw. „Sopockiego śledzika” i wiele pysznych produktów z regionu.
Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?