Slow Fest Sopot to jeden z największych i najciekawszych festiwali kulinarnych w tej części Europy. To wyjątkowa okazja spotkania się przy stole w takiej skali. Kolejna odsłona wydarzenia odbywała się w weekend (26 i 27 czerwca 2021) oczywiście w Sopocie.
– Festiwal Slow Food to wyjątkowe wydarzenie kulinarne: najdłuższy stół ze wspaniałym jedzeniem na najdłuższym drewnianym molo w Europie – mówi Jacek Karnowski, prezydent Sopotu.
Slow Fest na dobre wpisał się w letni program wydarzeń na sopockim molo i jest bardzo chętnie odwiedzany przez mieszkańców miasta i turystów.
Jedyny w swoim rodzaju
Festiwal zyskał opinię „wyjątkowego wydarzenia kulinarnego” między innymi dzięki: lokalizacji, idei Slow Food, wysokiemu poziomowi kulinarnemu i organizacyjnemu, świetnej atmosferze, a także dostępności. Jest wydarzeniem bez precedensu, podczas którego przy jednym stole spotyka się kilkudziesięciu kucharzy (szefów kuchni, pasjonatów, artystów, dziennikarzy, blogerów) i kilkadziesiąt tysięcy gości. Dla odwiedzających to doskonała możliwość połączenia wypoczynku z degustacją wyśmienitych potraw.
W tym roku odwiedzający mogli liczyć na:
- 70000 porcji degustacyjnych,
- 2000 kg ryb bałtyckich i atlantyckich,
- 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek,
- 500 kg produktów regionalnych,
- 1500 kg warzyw,
- 1000 kg owoców,
- 10000 porcji słodyczy.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?