Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje w Sopocie. Tesoro trzecia w naszym plebiscycie Smakosz 2013

Kamila Grzenkowska
Restauracje Sopot
Restauracje Sopot Karolina Misztal
Restauracja Tesoro zajęła trzecie miejsce w naszym plebiscycie, w kategorii Najlepszej Restauracji w Sopocie. Śmiało można powiedzieć, że Tesoro, które mieści się przy ul. Polnej 70, to prawdziwa włoska restauracja.

Tutaj goście mogą liczyć na świeże ryby i świeże owoce morza. Poza tym dania przygotowywane są z oryginalnych włoskich produktów.

Największą popularnością w lokalu cieszy się oczywiście pizza i makarony. - Najpopularniejsze są makarony z owocami morza. To nasz prawdziwy hit - zaznacza Angelika Wierszyło-Cubeddu, współwłaścicielka restauracji.Tesoro to firma rodzinna, prowadzą ją dwie rodziny, od sześciu lat.

Domenico Cubeddu, kucharz z restauracji Tesoro, zajął drugie miejsce w kategorii na Najlepszego Kucharza w Sopocie. Jest też współwłaścicielem Tesoro. Pan Domenico to rodowity Włoch. -To pasjonat gotowania, zresztą w naszej restauracji sam gotuje - podkreśla Angelika Wierszyło-Cubeddu, żona pana Domenico.

Włoski kucharz przygotowuje dania, które doskonale zna. Nie ma jednak co liczyć na to, że ugotuje polski tradycyjny żurek czy usmaży schabowego. Pani Angelika zdradza, że zasada męża jest taka, iż każdy powinien "robić swoją kuchnię", czyli tą z którą obcuje od najmłodszych lat i na którą ma najbardziej wyczulony smak.

Przeczytaj: Włoska restauracja w Sopocie. José Carreras przyjechał tu na spaghetti prosto z lotniska
Trzecie miejsce w kategorii Najlepszego Kucharza w Sopocie przyznano Rafałowi Kwidzińskiemu, który pracuje w Galerii 63 Restaurant & Club. W tym lokalu pan Rafał pracuje raptem rok, ale w ogóle w zawodzie kucharza - już 17 lat. Gotowanie to jego pasja. - Lubię eksperymentować, kombinować, łączyć smaki, mieszać np. smak ryby z mięsem - przyznaje pan Rafał.

Ci, którzy pojawią się w Galerii 63 na pewno nie będą narzekać na kulinarną nudę. Ostatnio Rafał Kwidziński serwuje w lokalu suflety czekoladowe na ciepło i pierś kukurydzianą, przygotowaną z piersi kurczaka karmionego kukurydzą, a do tego... risotto z zielonego bobu. Palce lizać!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sopot.naszemiasto.pl Nasze Miasto