Wszystko co francuskie najlepszego gatunku jest tutaj. Od menu po kartę win. A jeszcze charyzmatyczni właściciele Maria i Marc Petit witający gości u progu. Mówią, że serwują ludziom przyjemność i goście tu rzeczywiście czują się nieziemsko. Nic dziwnego, w dziedzinie przyjemności życia Francuzi są mistrzami. Celebrowanie jedzenia jest tu czymś nieporównywalnym. Już samo mówienie o tym, co się będzie jadło - poezja! Tak o jedzeniu potrafi mówić swoim gościom Marc.
Francuski obiad trwa kilka godzin. Spożywanie posiłku to najważniejsza część dnia. To podniosły akt społeczny. Tak jest w Cyrano & Roxanne.
Co na stole? Tradycyjne, regionalne dania francuskie, zwłaszcza z rodzinnych stron Marca - Oksytanii, także potrawy przygotowywane według dawnych, rodzinnych receptur. Oczywiście wspaniałe wina. Znamienity szef kuchni, Francuz Yannick Chauvet serwuje takie specjały jak choćby polędwiczka z dorsza z sosem chorizo i kremowa polenta z bazylią czy steak z czerwonego tuńczyka z pesto i zieloną sałatą „mesclun”. Jest mistrzem czekoladowych deserów, więc jego ciastko czekoladowe „moelleux” z sosem wiśniowym bije rekordy pyszności!
Cyrano & Roxane to także biesiady z kulturą francuską, to degustacje win i spotkania z francuskimi winiarzami, to uliczne święta z muzyką, winem i tańcami pod gołym niebem. A do tego w urokliwym miejscu, w jednym z najpiękniejszych sopockich zaułków.
Kliknij i sprawdź aktualne wyniki głosowania na Najlepszy Lokal w Sopocie
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?