Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. Wikimedia Commons

Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa

BOTWINKA

SKŁADNIKI:

- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - wedle upodobania,
- 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami,
- 500 g ziemniaków np. młodych,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 5 łyżek śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów,
- pół pęczka koperku,
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu,
- sól do smaku,

WYKONANIE:

Bulion musi być gorący. Liście i buraczki dokładnie umyj i rozdziel. Liście posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę lub plasterki. Możesz je też zetrzeć na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w garnku na oliwie, a następnie dodaj bulion. Ugotuj ziemniaki do miękkości. W połowie gotowania dodaj buraczki. Potem dodaj posiekane liście i łodygi i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj sok z cytryny, śmietankę i posiekany koperek.

Możesz też przygotować zupę bez ziemniaków i ugotować je oddzielnie.

Smacznego!

Zobacz również

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów! Marciniak wypaczył wynik meczu?

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów! Marciniak wypaczył wynik meczu?

Stepun i Korsak powalczą o medal w igrzyskach w Paryżu!

Stepun i Korsak powalczą o medal w igrzyskach w Paryżu!

Polecamy

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia