MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Zaskakująca decyzja prezesa Puszczy Niepołomice. Podał się do dymisji!

Zaskakująca decyzja prezesa Puszczy Niepołomice. Podał się do dymisji!

Tak było na ostatniej imprezie w klubie Rozkosz we Włocławku. Zdjęcia

Tak było na ostatniej imprezie w klubie Rozkosz we Włocławku. Zdjęcia

Polecamy

Ogłoszono nominacje do 19. Nagrody Literackiej "Gdynia"

Ogłoszono nominacje do 19. Nagrody Literackiej "Gdynia"

Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka

Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka

Dziś w nocy niebie zobaczymy Kosmiczny Pociąg! Kiedy dokładnie się pojawi?

Dziś w nocy niebie zobaczymy Kosmiczny Pociąg! Kiedy dokładnie się pojawi?