Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koronawirus: Polacy czekali na powrót życia restauracyjnego. Startuje kolejny Restaurant Week. Festiwal odbywa się pod hasłem Wiwat Goście

Tomasz Dereszyński
Tomasz Dereszyński
Polacy czekali na powrót życia restauracyjnego. Właśnie startuje kolejny Restaurant Week. Festiwal odbywa się pod hasłem Wiwat Goście
Polacy czekali na powrót życia restauracyjnego. Właśnie startuje kolejny Restaurant Week. Festiwal odbywa się pod hasłem Wiwat Goście
Czego brakowało Polakom w trakcie pandemii koronawirusa? Na pewno wyjść ze znajomymi do restauracji. Zatem w związku z luzowaniem obostrzeń wraca cykliczna impreza czyli Restaurant Week.

Wraz z powrotem życia restauracyjnego, startuje także Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa dwa tygodnie od 17 do 30 czerwca 2020 r. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów Polski.

Na gości czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, a także nowość - popularny napój gazowany w prezencie. To wszystko dostępne w niezmiennej promocyjnej cenie 49 zł.

Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Życie towarzyskie, na którym oparte są więzi międzyludzkie, jest bowiem podstawą zdrowego społeczeństwa. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości dowiedzieliśmy się, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80 % z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.

Festiwal odbywa się pod hasłem Wiwat Goście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.

- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Śląska, Lubelskiego i Podhala. Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl.

Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12-29 czerwca, pierwsze 10 000 osób, którzy dokonają rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Ponieważ bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały kartę higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.

W festiwalowym konkursie fotograficznym goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło.

Natomiast w konkursie recenzenckim jest do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na gości przy festiwalowych stolikach.

Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. Termin Festiwalu: 17-30 czerwca 2020.

Restaurant Week - największe wydarzenie kulinarne w Polsce i jeden z dwóch największych festiwali restauracji na świecie. Jesienna rekordowa edycja festiwalu w 2019 r. zgromadziła ponad 117 tys. gości. Począwszy od pierwszej edycji, która odbyła się w 2014 r. jako lokalne wydarzenie weekendowe, wzięło w nim udział ponad 850 tys. osób. Od kilku edycji festiwalowi towarzyszą ogólnopolskie kampanie społeczne – wśród nich #SzanujJedzenie - skierowane zarówno do gości, jak i restauratorów, mające na celu edukację w zakresie ograniczenia marnowania jedzenia. W 2019 Restaurant Week został nagrodzony Food Business Awards w kategoriach “Wydarzenie kulinarne roku” oraz „Koncept społecznie odpowiedzialny (CSR)”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Koronawirus: Polacy czekali na powrót życia restauracyjnego. Startuje kolejny Restaurant Week. Festiwal odbywa się pod hasłem Wiwat Goście - Portal i.pl

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto