Dożynki w Paradyżu 2023. Święto plonów województwa łódzkiego odwiedził wicepremier
Wicepremier i prezes PiS wziął udział w dziękczynnej mszy świętej w kościele pw. Przemienienia Pańskiego i św. Michała Archanioła. Po niej dożynkowy korowód przemaszerował ulicami Paradyża pod scenę w parku im. Jana Pawła II, gdzie odbył się dożynkowy ceremoniał. Tam Jarosław Kaczyński komentował kontrowersje wokół planowanego referendum i nawoływał do udzielenia odpowiedzi: „4 razy NIE”. Zapowiedział ponadto, że 14. emerytura ma być świadczeniem stałym i wyniesie w tym roku 2.200 zł netto.
- Przy zasadzie od 2.900 zł emerytury - złotówka za złotówkę, czyli jak ktoś ma 3 tys. zł, to dostanie 2.100 zł i tak dalej. Chyba państwo tę zasadę rozumiecie. No od 5 tys. zł już tego nie ma, bo ci ludzie jakoś sobie radę dadzą - doprecyzował wicepremier Kaczyński.
Rolnikom za ciężką pracę dziękował gospodarz dożynek - Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego, który jako pierwszy rozkroił symboliczny bochen chleba i deklarował, że będzie nim dzielić tak, by nikomu go nie zabrakło.
– Dziękuję za Waszą pracę, za te ziarna zbóż, które dają nam ten codzienny chleb – mówił marszałek. – Dziękuję za miód, dzięki któremu możemy lepiej poczuć słodycz każdego dnia, dziękuję za soczyste owoce i warzywa, za mleko, dar zdrowia, za jajka, które są symbolem odradzającego się życia. Za pełne barw i zapachów kwiaty, które są tak różne, jak różne są dni naszego życia. Dziękuję, że chcecie się z nami tym wszystkim dzielić.
Razem z marszałkiem, dożynkowym chlebem częstowali mieszkańców starostowie dożynek: Ewa Skalska ze wsi Parczów w gm. Białaczów oraz Andrzej Stańczyk z Kalinkowa w gm. Aleksandrów.
W wydarzeniu wzięli udział także Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa, Robert Telus, minister rolnictwa i rozwoju wsi, Wojciech Skurkiewicz, sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej, Antoni Macierewicz, marszałek senior Sejmu IX kadencji, posłowie, Zarząd Województwa Łódzkiego: wicemarszałkowie Piotr Adamczyk i Zbigniew Ziemba oraz Robert Baryła i Andrzej Górczyński – członkowie zarządu, Iwona Koperska, przewodnicząca Sejmiku Województwa Łódzkiego wraz z radnymi sejmiku, władze powiatu opoczyńskiego i gminy Paradyż, a także samorządowcy z całego województwa.
Łódzkie smakuje najlepiej
W dożynkach wzięło udział 150 Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały z tej okazji potrawy charakterystyczne dla swoich powiatów. Zorganizowano konkurs kulinarny „Łódzkie smakuje najlepiej”. Jury oceniało dania i przysmaki regionalne w 5 kategoriach (główna nagroda to 5 tys. zł w każdej kategorii).
W pierwszej - „Zupy z Łódzkiego” wygrała „Zupa z dyni z mlekiem i szarymi kluskami – przysmak Łodzi i okolic”, którą przygotowało KGW z Lubiaszowa. W kategorii „Słodkie smaki Łódzkiego” komisja najwyżej nagrodziła pączki usmażone przez KGW ze Swolszewic Dużych.
Najlepszym „Wytrawnym smakiem Łódzkiego”, w tym roku, zdaniem komisji, były „Cuda wianki z Woli”, danie popisowe Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Woli Mąkolskiej. W kategorii „Jarskie smaki Łódzkiego” wygrał „Rześki Żeniec” autorstwa pań z KGW we Włodzimierzowie, a w kategorii „Wytrawne mączne smaki Łódzkiego” – zwyciężyły pierogi z farszem z dziczyzny z sosem owocowym podane przez KGW z Trojanowic.
Oprócz licznych stoisk KGW, swoją ofertę i produkty prezentowało ok. 250 wystawców z całego regionu. Były to instytucje samorządu województwa, ale także służby mundurowe, wojsko, artyści ludowi i przedsiębiorstwa. Tradycyjnie uczestnicy święta plonów mogli obejrzeć występy zespołów ludowych z całego regionu.
Gwiazdami tegorocznych Dożynek Województwa Łódzkiego byli: Cleo, Mateusz Ziółko, Golec uOrkiestra i Tribbs.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?