Podopieczni TPD Koła Pomocy Dzieciom i Młodzieży o Niepełnej Sprawności Ruchowej „Nie Sam” zostali podzieleni na cztery drużyny. Pierwsza, zgodnie ze wskazówkami kucharza, przygotowywała medaliony wieprzowe i spaghetti warzywne. Druga zabrała się za kurczaka duszonego w sosie tymiankowo-cytrynowym z serem pleśniowym i szałwią, a trzecia za schab w trzech odsłonach i arancini ryżowe. Młodzi kucharze z czwartej ekipy przygotowywali roladki z kurczaka z pleśniowym serem.
- To danie opracowaliśmy wspólnie. Moi pomocnicy pomagają mi też kroić cebulę czy obierać warzywa. Przyprawiają również mięsko. Spisują się wzorowo - mówił profesjonalny kucharz, Adrian Marciński.
Zadowolenia nie kryli również mali kucharze. - Lubię gotować. Często pomagam mamie - przyznała Marta. - Tutaj też mi się bardzo podoba.
Dzieciom nieco zazdrościły Iwona Guzowska oraz Henryka Krzywonos-Strycharska, które przyznawały, że same wolą gotować, niż smakować.
- Najchętniej dołączyłabym do którejś ekipy i pomogła. Dziś jestem jednak w roli jurora - mówiła Henryka Krzywonos-Strycharska.
Przygotowanych przez dzieci dań nie mógł się natomiast doczekać prezydent Sopotu. - Zdecydowanie wolę oceniać potrawy, niż sam je przygotowywać. W święta do moich zadań będzie należało ugotowanie jajek na twardo - mówił Jacek Karnowski.
Jurorzy nie kryli również radości ze spotkania z młodymi kucharzami.
- Takie imprezy są doskonałą okazją do integracji. Pokazują, jak wspaniałe to są dzieci - mówiła Henryka Krzywonos.
- Mam nadzieję, że wspólne gotowanie na Plaży Piratów stanie się tradycją - podkreślała natomiast Iwona Guzowska.
Podczas, gdy dzieci przygotowywały swoje potrawy, jurorzy zajęli się zdobieniem wielkanocnych pisanek.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?