18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gorzka prawda o cukrze: z półek schodzi każda ilość

gp
O takiej cenie cukru można dzisiaj tylko pomarzyć...
O takiej cenie cukru można dzisiaj tylko pomarzyć... Fot. Archiwum DB
Cukier kosztuje już prawie 5 złotych za kilogram. Do tego - część sklepów wprowadziło reglamentację towaru. Jeden klient może kupić maksymalnie 5 sztuk.

Ceny rosną szybciej niż grzyby po deszczu - mówią klienci pomorskich sklepów. Za kilogram cukru - co tydzień płaci się coraz więcej. Trzy miesiące temu kilogram białego produktu kosztował 2,40 zł, dziś cena przekracza 4 zł. We wtorek w sieci sklepów Biedronka żądano 3,99 za kg, w Bomi - 4,48 za kg, w Piotrze i Pawle - 4,49 zł. Najtańszy był w Auchan - 3,80 zł.

- Zapotrzebowanie na cukier jest w naszej sieci tak duże, że musieliśmy wprowadzić reglamentację towaru - mówi Dorota Patejko, rzecznik Auchan. - Jeden klient może kupić jednorazowo tylko 5 kilogramów. -

Pracownicy sieci nieoficjalnie potwierdzają, że klienci kupują cukier bez opamiętania. Schodzi każda ilość z półek. Codziennie towar jest dowożony i codziennie znika praktycznie z półek. Czego się boimy? Wyższych cen i braku towaru.

Pomorscy klienci nie są odosobnieni. W cały kraju ceny wzrosły o ok. 80 procent.

- My na cukrze nie zarabiamy - mówi Janusz Dudziec, dyrektor działu zakupów BOMI. - Sprzedajemy go z niewielka marżą praktycznie po kosztach zakupu. Jako handlowiec sam się zastanawiam, skąd taki wzrost cen, nie widzę uzasadnienia, aby w tak krótki czasie był taki skok cenowy.

W Unii Europejskiej pojawiły się problemy z zaopatrzeniem w cukier. Reforma rynku cukru, przeprowadzana w latach 2006-2009, spowodowała bowiem zmniejszenie unijnej produkcji o 5,8 mln ton rocznie, choć możliwości wytwórcze krajów są duże. Unia, która mogłaby produkować wystarczająco dużo na własne potrzeby, a nadwyżki eksportować, zmuszona jest do importu cukru z krajów trzecich. Tyle PAP.

Tymczasem - ceny cukru na światowych giełdach wciąż rosną. W Nowym Jorku cukier surowy na początku lutego podrożał do najwyższego od 30 lat poziomu - ok. 780 dol. za tonę z dostawą w marcu. W Londynie zaś biały cukier był najdroższy w historii, jego cena wyniosła ok. 845 dolarów za tonę - podaje Wprost

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sopot.naszemiasto.pl Nasze Miasto