4 z 6
Poprzednie
Następne
Dania z truskawkami. Najlepsze przepisy gwiazd. Truskawki według Gessler, Okrasy, Starmach. Oto najlepsze przepisy na truskawki!
Sałatka z truskawek Karola Okrasy
Składniki:
1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
300 g dojrzałych, ale niezbyt miękkich truskawek
3 młode cebule dymki ze szczypiorem
2 limonki
sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki podzielić na połówki, połączyć w misce z pokrojoną w plasterki młodą cebulką.
W słoiku przygotować sos z kilku łyżek oliwy, 2 łyżek syropu z pędów sosny, dwóch, trzech pędów drobno posiekanych, soku z jednej lub dwóch limonek, soli.
Wszystko razem mieszać, energicznie potrząsając słoikiem. Takim sosem polać truskawki i cebulę, mieszać, odstawić na 10 minut. Przed podaniem połączyć z posiekanym grubo szczypiorem od dymki i solą.
źródło: karolokrasa.pl