Dania z Pleszewa niczym z kuchni Masterchefa
Polski drób to prawdziwe źródło inspiracji w kuchni! Doskonały na ciepło i na zimno, świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. W ostatnim czasie mogli się o tym przekonać uczniowie Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych, którzy pod okiem wybitnego szefa kuchni mogli rozwijać swój kulinarny talent. Tym razem warsztaty dla uczniów poprowadził Marcin Budynek, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Wszystko w ramach projektu "Stawiam na drób", którego organizatorem jest Związek Polskie Mięso.
Kulinarny Mistrz zapoznał młodzież z nowoczesnymi metodami obróbki mięsa drobiowego, omówił kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Młodzież przygotowała m.in. risotto, pad-thai, kurczak supreme, skrzydełka czy sałatkę Cesare sałatkę. Gotowanie dania przypominały talerze, które można oglądać w popularnym telewizyjnym show "Masterchef". Ciekawe, czy wkrótce doczekamy się uczestnika z Pleszewa? Na koniec spotkania rozdano uczniom certyfikaty oraz upominki.
- Rok szkolny 2023/24 rozpoczął się pracowicie a to za sprawą realizowanych szkoleń w ramach projektu „Stawiam na drób” którego organizatorem jest Związek Polskie Mięso. Dzięki takim wspaniałym inicjatywom możemy nieść kaganek oświaty kulinarnej i natchnąć polska młodzież do realizowania swoich kulinarnych pasji - podkreśla Marcin Budynek.
Kim jest mistrz kulinarny Marcin Budynek?
Mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.
Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , Radia Zet i Rmf Fm.
Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i Rpa. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.
Uczył się m.in. u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. „Kreator Smaku”, „Złota Patelnia”, „Dania Wigilijne”.
Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską.
Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.
Polub nas na FB
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zastrzeż PESEL - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?