Cynamon kojarzymy z aromatyczną przyprawą. Warto wiedzieć, że są dwa popularne rodzaje cynamonu. Jeden to odpowiednio przygotowana kora drzewa zwanego cynamonowcem cejlońskim (Cinnamonum verum), drugi pochodzi z cynamonowca wonnego, zwanego też chińskim lub kasją (Cinnamonum cassia).
Cynamon w ogrodnictwie – jak wykorzystać tę przyprawę?
Kulinarnie cynamon cejloński jest uznawany za bardziej wartościowy i zdrowszy, jednak podstawowe właściwości mają podobne. Obydwa bywają też kupowane po prostu jako „cynamon”, szczególnie w sproszkowanej wersji. W ogrodzie możemy wykorzystać obydwa gatunki.
Polecamy także:
Właściwości cynamonu
Cynamon ma wyrazisty, korzenno-pikantny smak i zapach. Jest jedną z podstawowych przypraw, w kuchni polskiej najczęściej stosowaną do słodkich potraw i wypieków. Ale w wielu krajach jest wykorzystywany do przyprawiania znacznie szerszego zakresu dań, m.in. wchodzi w skład mieszanek takich jak curry i masala.