Zobaczcie też:
Święta Bożego Narodzenia na talerzu
Jak pachnie wasze Boże Narodzenie? Piernikiem czy plackiem makowym? Czego nie może zabraknąć na waszym wigilijnym stole - ryby po grecku, zupy grzybowej, a może pierogów z kapustą i grzybami? Świąteczne smaki odnajdziecie teraz także w warszawskich lokalach - niekiedy w bardzo zaskakujących odsłonach. Sprawdźcie sami.
Wybierając się do Teddy's Burger N' Bar (ul. Antoniego Malczewskiego 42 B/lokal nr. 2) koniecznie zamówcie sezonową bułę Stary Piernik. Poza soczystą wołowiną, serem wędzonym, bekonem, rukolą i cebulą cukrową znajdziecie w nim migdały w płatkach, powidła śliwkowe i...majonez piernikowo-limonkowy. Nawet ci, którzy zazwyczaj wybierają "bezpieczne" smaki są zachwyceni.
Pozostając w temacie burgerów nie możemy nie wspomnieć o Roger That Foods (ul. Postępu 5) i ich propozycji miesiąca. "Z początkiem grudnia narasta świąteczna atmosfera. Smak kojarzący się ze świętami i korzenne przyprawy to również nasz nowy Burger Miesiąca, dostępny do końca roku" - zachęcają przedstawiciele lokalu. W skład dania wchodzą: wołowina Limousine, tarta gruszka z cynamonem, kruszone ciastka korzenne, pleśniowy ser kozi, plastry bekonu, roszponka, konfitura z cebuli i sos majonezowy. Przyznacie, że brzmi to to bardzo dobrze.
Zobaczcie też: [przycisk]a;Oto jak wygląda chiński festiwal światła;7447225[/przycisk]
Dla "mięsożerców" mamy jeszcze jedną propozycję - Kurę Warzyw (ul. Dąbrowskiego 15A, lokal w Hali Gwardii). Smak świąt zamknięty jest w nowej bułce "Kurlewna Śnieżka". Skład? sos ziołowy i jalapeño, dżem z czerwonej cebuli z goździkami, kurczak lub baranina, świeże warzywa i zioła, przyprawy, czerwona kapusta, prażone orzechy, ser owczy, sok z cytryny oraz marynowane pędy sosny. Brzmi o tyle egoistycznie, co pysznie.
Ci, którzy nie jedzą mięsa mogą wpaść do Tel Aviv Urban Food (Żoliborz, Mokotów, Centrum) na rybę po grecku. "Nawet ryba nie smakuje tak bardzo jak nasza „ryba” - zachwalają przedstawiciele lokalu. Do tego pierogi ruskie, sałatka jarzynowa i wegański majonez.
Jeśli święta to także... słodkości. W okręcie około świątecznym koniecznie wybierzcie się do jednej z cukierni A.Bikle. Znajdziecie tam placek makowy (kruche ciasto z nadzieniem makowym, dekorowane kremem waniliowo - pomarańczowym ) oraz ciasto piernikowe z bakaliami, miodem i powidłami śliwkowymi, oblane gorzką czekoladą, dekorowane mieszanką bakalii. Sieciówka Lukullus oferuje nam zaś piernikowe choinki z przyprawami, bakaliami i pomarańczami i makowiec staropolski (jego przepis pochodzi z 1858 roku!).
Ciastka z Odette cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy. Te z limitowanej wersji świątecznej szczególnie. Słodkości w kształcie choinek, bałwanków i czapek Świętego Mikołaja "kupią" nie tylko najmłodszych klientów cukierni.
POLECAMY TEŻ:
Tanie linie trują! Ryanair i Wizz Air na czele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?