Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trzech barmanów z Trójmiasta w finale zawodów World Class Poland. Zwycięzca pojedzie do RPA [FOTO]

red.
Marek Pobłocki
Marek Pobłocki mat. promocyjne
Reprezentanci woj. pomorskiego staną w szranki z barmanami z Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia o tytuł Barmana Roku 2015.

1 czerwca zakończą się polskie eliminacje do światowych zawodów barmańskich World Class Competition. Do finałowej „dwunastki” zakwalifikowało się trzech mieszkańców województwa pomorskiego. Zwycięzca krajowej edycji projektu – World Class Poland – wyjedzie do Republiki Południowej Afryki, gdzie zmierzy się z konkurentami z około 60 krajów.

Finał polskich eliminacji World Class zakończy kilkumiesięczne zmagania uczestników o tytuł „Barmana Roku 2015” i pozwoli na wyłonienie pierwszego Polaka, który wystartuje w VII edycji międzynarodowego konkursu World Class Competition.

W prestiżowym gronie finalistów World Class Poland znalazł się gdańszczanin Krzysztof Rathnau – barman z klubu Flisak ’76 oraz dwaj mieszkańcy Sopotu: Steve Zachariasz z Restauracji Pinokio oraz Marek Pobłocki z Galerii 63. Reprezentanci województwa pomorskiego staną w szranki z barmanami z Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia.

- World Class Competition to najbardziej prestiżowe, globalne zawody miksologiczne. Konkurs kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej – zwycięzcy i finaliści zaczynają podróżować po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W tym roku reprezentanta Polski czeka niesamowita podróż na zawody w Kapsztadzie - mówi Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.

Eliminacje do World Class Poland ruszyły w październiku 2014 roku. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach i eliminacjach, a do finału zakwalifikowało się 12 barmanów.
Przed finalistami jest jeszcze 2 dni zmagań. 31 maja zaprezentują swoje możliwości podczas otwartego pikniku w Warszawie – w konkurencji „Cocktails Against The Clock”. _Następnie 1 czerwca wezmą udział w rozgrywce, która składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy z nich to _„Market Challenge”, w którym zadaniem uczestników będzie zakup w warszawskiej Hali Mirowskiej najlepszych składników w limitowanym budżecie, na potrzeby przygotowania koktajli konkursowych. Z kolei w konkurencji „Food Pairing” przygotują oni kompozycje dopasowane do przekąski przygotowanej przez szefa kuchni „Ambasada” restauracji RAW FOOD w Warszawie.

Finałowe drinki zostaną ocenione przez międzynarodowe jury. Prace finalistów zostaną ocenione pod kątem techniki wykonania, prezentacji, kreatywności, kompozycji smaku i aromatu, jak również wyeksponowania charakteru oraz zapewnienia harmonii trunku i potrawy.

Zwycięzca krajowego konkursu wyjedzie pod koniec sierpnia 2015 roku do Kapsztadu, gdzie weźmie udział w światowym finale World Class Competition i zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, ale – biorąc pod uwagę dotychczasowe finały – można się spodziewać ekscytujących okoliczności oraz atmosfery rywalizacji. Do tej pory zawodnicy startowali m.in. na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto