Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Slow Fest Sopot 2019 w weekend! Na sopockim molo największe kulinarne rewolucje w Trójmieście [zdjęcia]

Martyna Gębal
Slow Fest Sopot 2019
Slow Fest Sopot 2019 Karol Makurat
Na sopockim molo odbywają się największe kulinarne rewolucje w Trójmieście. Po jednej stronie długiego, eleganckiego stołu - szefowie kuchni, kucharze, artyści i pasjonaci kulinarni, a po drugiej - wy: goście, smakosze i odkrywcy żądni nowych smaków. ​

Zobaczcie zdjęcia z tegorocznej edycji:

W czasach, kiedy jedzenie zamawiane i robione na szybko jest na porządku dziennym, idea slow food jest co najmniej wyjątkowa. To właśnie Slow Food wykreował panującą od lat modę na regionalizm, którego pielęgnowanie z roku na rok staje się większym wyzwaniem. Organizacja stawia na szacunek do tożsamości miejsca i wspieranie drobnych, lokalnych producentów. Dzięki temu festiwal może poszczycić się nie tylko piękną inicjatywą, ale także produktami najwyższej jakości. Co roku lista partnerów Slow Food wzbogaca się o kolejnych dostawców i producentów na najwyższym poziomie, co zdecydowanie potwierdza jej prestiż w świecie kulinarnym. ​

Jeszcze większym wyzwaniem niż dbanie o tradycje kuchni regionalnej jest stworzenie atmosfery równości i przyjaźni między wszystkimi uczestnikami wydarzenia. Wśród uczestników nie ma postaci, które okrzyknięte są jako ,,gwiazdy festiwalu", ponieważ Slow Food promuje ideę ,,wszyscy przy stole są sobie równi". Po kulinarnej stronie stołu mogą znaleźć się zarówno szefowie kuchni jak i aktorzy, piosenkarze czy blogerzy. VI edycja Slow Fest Sopot w 2018 roku przyciągnęła około 25 - 30 tysięcy smakoszy i obserwatorów.​

Organizatorzy festiwalu zapowiadali, że w tym roku lista gości jest równie ciekawa jak w poprzednim. Przy sopockim stole gotowali już kucharze i pasjonaci tacy jak: Jacek Szklarek, Jasiu Kuroń, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomasz Jakubiak, Adam Woźniak, Tomek Makowiecki, Ania Męczyńska, Irek Wojtczak, Kuba Staruszkiewicz, Przemysław Bluszcz, Mietek Szcześniak, Michela Lenta czy nawet Reni Jusis. Każdego roku w wydarzeniu bierze udział kilkadziesiąt pomorskich restauracji, a także kilkudziesięciu wystawców i producentów z całej Polski. ​

Restauratorzy i szefowie kuchni zapewniają nie tylko świetne widowisko, ale również pyszną degustację w niedrogich cenach. Cena za porcję degustacyjną to jedynie 5 zł. W porównaniu do cen restauracyjnych wypada to niezwykle korzystnie, gwarantując przy tym doskonałą rozrywkę dla rodziny lub przyjaciół. A to wszystko już w ten weekend 29 i 30 czerwca na sopockim molo w godz. 11:00 - 18:00. Wstęp normalny na wydarzenie kosztuje 8 zł, natomiast ulgowy 4 zł.

POLECAMY NA STRONIE KOBIET:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Slow Fest Sopot 2019 w weekend! Na sopockim molo największe kulinarne rewolucje w Trójmieście [zdjęcia] - Dziennik Bałtycki

Wróć na sopot.naszemiasto.pl Nasze Miasto