Kaszubskie potrawy nie muszą być nudne i przestarzałe. W Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie uczniowie udowodnili, że w kuchni nie brakuje im kreatywności, wiedzy, a także doskonałego smaku.
Już po raz kolejny odbył się tam konkurs kulinarny pod nazwą "Nowoczesna kuchnia kaszubska". Potrawy przygotowane przez młodzież oceniali m.in. mistrzowie ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, a także Alicja Żurawska, starosta kościerski.
- Młodzież prezentuje bardzo wysoki poziom - mówi Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Cieszę się ogromnie, że uczniowie wracają do tradycji kuchni regionalnej, odkrywają dawne receptury. To coś, co nas odróżnia od innych państw.
Podczas konkursu podkreślano, że bez względu na ostateczny werdykt jury, wszyscy uczestnicy są zwycięzcami, ponieważ wygrywa ten, kto potrafi walczyć.
Puchar Starosty trafił do Beaty Kowalskiej i Pauliny Radelskiej. Zespół przygotował pieczone pierogi z kaczką z sosem żurawinowym, a na deser pieczoną gruszkę z czekoladą.
Drugie miejsce - Natalia Tym i Weronika Troka. Przygotowały śledzia z galaretką z kiszonego ogórka, mus jabłkowy oraz śmietanę z kozim serem i wędzonką z kiszonki.
Trzecie miejsce: Małgorzata Szałajda i Paulina Kistowska. Nagrodzona potrawa to sandacz w otulinie dymu z ziemniakiem faszerowanym, groszkiem, dipem koperkowym oraz rakami.
Do konkursu młodzież przygotowywali: Maria Hinz, Sebastian Kukliński i organizatorka - Genowefa Gierszewska.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?