- Święta inaczej kojarzą się osobie dorosłej a inaczej dziecku. Dla mnie Święta to czas duchowego przeżywania Męki Pańskiej. Ale jak byłam mała kojarzyły mi się one ze stołem zastawionym różnymi potrawami, których na co dzień w domu nie było, no i ze Śmigusem - Dyngusem - dodaje siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów. - U nas ścisły post obowiązywał do niedzielnej rezurekcji. Dopiero wtedy na stole pojawiało się wędliny, mięso.
Na pytanie: czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole, odpowiada: - Na pewno nie może zabraknąć żurku, jajek, babki, mazurków, no i baranka, którego najlepiej upiec samemu.
Okazją do sięgnięcia po przepisy siostry Anastazji jest wydanie kolejnej już kulinarnej książki. Tym razem, siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości serwuje nam przepisy na potrawy jaskie i ryby. To już kolejna książka kulinarna tej autorki opublikowana przez Wydawnictwo WAM. Jak zwykle - starannie wydana edytorsko, urozmaicona barwnymi zdjęciami z pewnością przypadnie do gustu amatorom soczewicy, kotletów z fasoli i zupy z kalarepy.
UWAGA! Konkurs został rozstrzygnięty, nagrodzonych poinformowaliśmy mejlem o sposobie odbioru nagród. Książki będą do odebrania dopiero po świętach.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?