18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grupa niepełnosprawnych dzieci pod okiem kucharzy przygotowała wykwintne dania!

AMN
Niepełnosprawne dzieci Sopot
Niepełnosprawne dzieci Sopot Tomasz Bołt
Na Plaży Piratów, pod okiem kucharzy, grupa niepełnosprawnych dzieci przygotowywała wyszukane potrawy. Ich smak oceniało jury, w którym zasiadł prezydent Sopotu, Jacek Karnowski, posłanka, Iwona Guzowska oraz działaczka, Henryka Krzywonos-Strycharska. Imprezę poprowadził Andrzej Stawicki.

Podopieczni TPD Koła Pomocy Dzieciom i Młodzieży o Niepełnej Sprawności Ruchowej „Nie Sam” zostali podzieleni na cztery drużyny. Pierwsza, zgodnie ze wskazówkami kucharza, przygotowywała medaliony wieprzowe i spaghetti warzywne. Druga zabrała się za kurczaka duszonego w sosie tymiankowo-cytrynowym z serem pleśniowym i szałwią, a trzecia za schab w trzech odsłonach i arancini ryżowe. Młodzi kucharze z czwartej ekipy przygotowywali roladki z kurczaka z pleśniowym serem.

- To danie opracowaliśmy wspólnie. Moi pomocnicy pomagają mi też kroić cebulę czy obierać warzywa. Przyprawiają również mięsko. Spisują się wzorowo - mówił profesjonalny kucharz, Adrian Marciński.

Zadowolenia nie kryli również mali kucharze. - Lubię gotować. Często pomagam mamie - przyznała Marta. - Tutaj też mi się bardzo podoba.

Dzieciom nieco zazdrościły Iwona Guzowska oraz Henryka Krzywonos-Strycharska, które przyznawały, że same wolą gotować, niż smakować.

- Najchętniej dołączyłabym do którejś ekipy i pomogła. Dziś jestem jednak w roli jurora - mówiła Henryka Krzywonos-Strycharska.

Przygotowanych przez dzieci dań nie mógł się natomiast doczekać prezydent Sopotu. - Zdecydowanie wolę oceniać potrawy, niż sam je przygotowywać. W święta do moich zadań będzie należało ugotowanie jajek na twardo - mówił Jacek Karnowski.

Jurorzy nie kryli również radości ze spotkania z młodymi kucharzami.

- Takie imprezy są doskonałą okazją do integracji. Pokazują, jak wspaniałe to są dzieci - mówiła Henryka Krzywonos.

- Mam nadzieję, że wspólne gotowanie na Plaży Piratów stanie się tradycją - podkreślała natomiast Iwona Guzowska.

Podczas, gdy dzieci przygotowywały swoje potrawy, jurorzy zajęli się zdobieniem wielkanocnych pisanek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sopot.naszemiasto.pl Nasze Miasto